26 Mart 2017 Pazar
25 Şubat 2017 Cumartesi
21 Şubat 2017 Salı
18 Şubat 2017 Cumartesi
Sınıfın Tanımları (Class Definition)
Class:
Bir class veriler ve fonksiyonların beraber bulunduğu bir tanım kümesidir. Class, fonksiyon olarak düşünülebilir fakat fonksiyonun daha gelişmiş halidir.Public:
Foknsiyona sınıf içinden ve sınıf dışından erişime izin verir.Protected:
Bu erişim belirteci işaratelenen ögeye sadece sınıfın içinden erişilebileceği fakat alt sınıflara aktarılabileceği anlamına gelmektedir.Private:
Private altına yazılan bir değişkene class dışından ulaşılamaz.Constructors (Yapılandırıcı / Kurucu):
Nesne yönelimli programlama yaklaşımında bir nesnenin oluşturulması sırasında ilk çalışan fonksiyonun ismidir. Kurucu fonksiyonlar üyesi oldukları sınıf ile aynı ismi taşırlar. Kurucular parametre alırlar, ancak geri dönüş değerleri yoktur. Geri dönüş tipi olarak herhangi bir tip (void bile) yazılmaz.Destructor (Yıkıcı / Yok Edici):
Constructor fonksiyonunun yaptığı işin tersini yaparlar. Görevi biten nesneyi yok ederler. Bir sınıfın(class) üyesi olan bir değişken görevini noktaladığı durumda ~destructor() fonksiyonu otomatik çağrılarak üzerinde calıştığı nesneyi devre dışı bırakır.15 Şubat 2017 Çarşamba
Compiler, Debugger, Linker, GUI, GNU, GPL, Open Source
Compiler (Derleyici):
Debugger:
Linker (Bağlayıcı):
GUI (Graphical User Interface):
Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Graphical User Interface),
bilgisayarlarda işletilen komutlar ve bunların çıktıları yerine
simgeler, pencereler, düğmeler ve panellerin tümünü ifade etmek için
kullanılan genel addır.
GNU:
GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" (GNU Unix değildir) dir.
GPL:
GPL, "Özgür yazılım, özgür lisans" kavramlarında sürekliliği sağlaması sebebiyle başrolde yer aldı. GPL
lisansı, aynı lisans şartlarının korunması kaydıyla her türlü kullanıma
imkan veren yapısı sayesinde, açık kaynak kodlu yazılımların
gelişiminde büyük katkı sahibidir.
Open Source (Açık Kaynak):
Açık kaynak yazılım veya açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı
değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar,
uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir.
IDE nedir? C++ için kullanılabilecek IDE'ler nelerdir?
IDE (Integrated Development Environment) :
Yazılımcılar için derleme ve diğer işlemleri gerçekleştiren programlar geliştirilmiştir. Bu tür programlara genel olarak tümleşik geliştirme ortamı (Integrated Development Environment, IDE) adı verilmektedir. Günümüzdeki IDE'ler kod tamamlama, yazım kontrolü, kod biçimlendirme gibi daha birçok özelliğe sahiptir.
C++ İçin Kullanılabilecek IDE'ler :
Code::Blocks
Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.
Netbeans
NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır. Netbeans IDE, Java , C/C++, PHP ve HTML5 diliyle profesyonel masaüstü, kurumsal, Web ve Mobil uygulamaları geliştirmek için gerekli tüm araçları içerir. Netbeans IDE'nin kurulumu kolaydır, kullanıma hazır gelir ve Windows, Linux, Mac OS X ve Solaris de dahil olmak üzere birçok platformda çalışır. Ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Eclipse
Eclipse, açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C/C++ ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.
Dev C++
Dev C++, C (programlama dili) ve C++ dilleri ile GCC'nin Windows sürümü olan MinGw derleyici setini destekleyen, GNU GPL lisanslı ile dağıtılan özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır.
Visual Studio
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)