30 Eylül 2016 Cuma

printf ve scanf Komutu

1) printf Komutu

printf komutu, değişkenlerin tuttuğu değerleri, onların adreslerini ekrana yazdırmak için kullanılan komuttur.





























Değişken Tipleri (Variable Types)


Integer: Tamsayılar için integer kullanılır. Kod yazarken int ile temsil edilir.
Long: Kodlamada long olarak yazılır. Long 'un integer'dan farkı, long'un hafızada daha fazla yer tutmasıdır. Böylece, çok daha büyük sayıları içerisinde tutabilir.
Float: Ondalık sayılar için float kullanılır. Kodlamada float ile temsil edilir. Eğer sayı küsüratlı ise veya tamsayı ise ama sonradan değiştirdiğimizde küsüratlı olma ihtimali varsa float kullanılır. Bellekte 4 byte yer kaplar. Basamak hassasiyeti 7'dir.
Double: Ondalık sayılar için kullanılır. Kodlamada double ile temsil edilir. Bellekte 8 byte yer kaplar. Basamak hassasiyeti 16'dır.
Character: Tek bir harf saklamak istiyorsak character kullanırız. Kodlamada char ile tanımlanır.

→Tamsayıların gösteriminde kullanılan veri türleri←


→Reel sayıların gösteriminde kullanılan veri türleri←






 
→Yer Tutucu Karakterler (Placeholder)←












2) scanf Komutu 
scanf komutu, klavyeden veri girişi yapmak için kullanılır. scanf komutu kullanılırken printf'deki gibi yer tutucu karakterler kullanılmalıdır. Kullanıcıdan aldığımız veriyi atayacağımız değişkenin önüne & (ampersand) işareti getirmeliyiz.

Örnek: 



















→ printf ve scanf örneğini aşağıdaki linke tıklayarak Youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=GPxGPu0itAI

C Programlama Dili'ndeki Operatörler

Aritmetik Operatörler
Temel aritmetik işlemleri gerçekleştiren operatörlerdir.










Atama Operatörleri
Bir değişkene, sabit veya aritmetik bir ifade atamak için kullanılır.













Karşılaştırma Operatörleri










Mantıksal Operatörler


25 Eylül 2016 Pazar

Bilgisayarın Çalışma Mantığı

Bilgisayar bir işi 3 aşamada gerçekleştirir.
  1. Bilgi girişi
  2. Bilginin işlenmesi
  3. Bilgi çıkışı
Bilgi girişi, bilginin işlenmesi ve bilgi çıkışı sırasında kullanılan bilgisayar parçalarını yaptıkları işe göre 5 gruba ayırabiliriz.
  1. Girdi Üniteleri: Bilgilerin bilgisayara aktarılmasını sağlar. (Klavye, fare, tarayıcı, kamera, mikrofon)
  2. Merkezi İşlem Birimi: Veriyi işlemeyi sağlar. (İşlemci)
  3. Çıktı Üniteleri: İşlemcinin çıkan sonuçları dışarı aktarabilmesi sağlar. (Monitör, yazıcı, sürücüler, hoparlör)
  4. Hafıza Birimi: Bilgisayar tarafından işlenecek bilgileri, programları depolamayı sağlar. (Ram Bellek, sabit disk, CD, DVD)
  5. Veriyolu: Bilgisayarda, bir birimden diğerine veri aktarmak için veriyolları kullanılır.(Klavyeden basılan bir tuşun bilgisi işlemciye veriyolu vasıtasıyla iletilir.)
Bigilerin alınması,işlenmesi ve çıktı olarak istenilen yere gönderilmesi işlemcinin yönetiminde gerçekleşir. İşlemciyi yöneten şey ise programdaki komutlardır. Bu komutlar 0 ve 1 'lerden oluşmuş sayı dizileridir. Her bir komutun işlemcide yaptığı bir iş vardır. Ve bu 0-1'ler bizim istediğimiz sırada çalıştırıldığında bir işi gerçekleştirir. Bu komutların bütününe ise program, yazılım deriz. Yazılım bilgisayarda bir işi yapan komutlar bütünüdür. Biz bir yazılımı bilgisayardaki simgesine tıklayarak çalıştırdığımızda aslında yaptığımız şey yazılımın içindeki kodları hafızaya yüklemektir. Bu yüklenen kodlar ise sırası geldiğinde çalışarak programı yürütürler ve program ne için tasarlanmışsa o işi yaparlar. Örneğin bilgisayarda müzik dinlemek, oyun oynamak, v.s.

Kullanıcı bilgisayarın açma düğmesine bastıktan sonra, güç kaynağı sisteme güç vererek çalışmayı başlatır. Bilgisayar, işletim sistemini yüklemenin güvenli olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler yapar. BIOS, tamam sinyalini gönderdikten sonra, işletim sistemi bir önyükleyici tarafından hafızaya yüklenir. Bu aşamadan sonra, işletim sistemi yüklemenin geri kalan kısmının kontrolünü alarak 6 farklı kategoriden oluşan gerekli öğeleri yükler: işlemci, hafıza, aygıt, depolama, uygulama arayüzü ve kullanıcı arayüzü.
İşlemci yönetim birimi CPU yu kontrol ederek kendisine gönderilen ilk işlemlerin yapılmasını sağlar. Bazı veri paketleri çok büyük olabilir, bu yüzden; işletim sistemi, işlemci ye göndermeden önce bu verileri daha küçük yönetilebilir parçalara ayırır. Hafıza yönetimi , RAM e gönderilen ve alınan veriyi kontrol eden birimdir. Ayrıca, gereken sanal bellek ihtiyacını da hesaplar. Aygıt yönetimi, cihazların ve onlarla ilgili olan gerekli sürücülerin yüklenmesini sağlar. Depolama yönetimi ise, hard disk ile bağlantı kuarark yeni veriler için mevcut boş olanı hesaplar.
İşletim sistemi, yazılım programları ve bilgisayar arasındaki teması sağlayarak, işlemlerin yerine getirilmesi için kullanıcıya arayüz sağlayan bir yazılım gibi çalışır. Diğer işlemlerin yanında, kullanıcı arayüzü görevi oldukça basit kalır, ancak, kullanıcı ve bilgisayar arasındaki iletişimi sağlar. Bütün bunlar yüklendikten ve doğru olarak gerçekleştirildikten sonra, işletim sistemi; periyodik olarak kendi görevlerini göndererek bilgisyarın çalışır vaziyette kalmasını sağlar.

Aşağıdaki videoları seyrederek bilgisayarın nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilirsiniz.

 




Donanım Bilgisi Veren Yazılımlar



CPU-Z, bilgisayarınızın temel bileşenleri hakkında bilgi verir. CPU-Z ile işlemcinize ait bilgiler, anakart ve bios bilgileri, Ram bellekler ve gecikmeleri ile DirectX versiyonunuz hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.

Speccy, sisteminize ait işlemci (CPU) marka ve model bilgilerini (Intel veya AMD, Celeron veya Pentium), bilgisayarınızın ne kadar RAM belleğe sahip olduğunu ve sabit disklerinizin ne kadar büyük olduğunu bu araç ile hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
 
AIDA64, bilgisayarınızın sistemi hakkında bilgi toplayabileceğiniz, sistem testleri yapabileceğiniz, donanımsal ve yazılım olarak bilgisayarınız hakkında detaylı bilgi veren programdır.

SpeedFan, sisteminizdeki uygun donanımların voltaj, fan hızı ve sıcaklık değerlerini izleme, fan hızlarını sıcaklık değerlerine göre değiştirebilme, sabit disklerin S.M.A.R.T. bilgilerine ulaşma ve sabit disk ısısını gösterme gibi özelliklere sahip popüler yazılımın sisteminizde neler yapabileceği sahip olduğunuz donanıma, özellikle de algılayıcı yongalara göre değişiyor. Programın istatistik ve kayıt tutma özelliği sayesinde sıcaklığın hangi vakitte hangi değerlere ulaştığını gözlemleyebilir, hız aşırtma özelliği sayesinde işlemci hızınızı arttırabilirsiniz. 

SiSoftware Sandra bir sistem analiz, karşılaştırma ve rapor aracıdır. SiSoftware Sandra, bilgisayarınızın donanımları ve yazılımları, harici sürücülerinizin de donanım ve yazılımları hakkında detaylı bilgiler sunar. 

System Information for Windows (SIW), bilgisayarınıza ait yazılımsal ve donanımsal tüm bilgileri görüntülemenizi sağlayan ücretsiz bir programdır.

HWiNFO, bilgisayarınızdaki RAM'lerinizin boyutu ne kadar, ekran kartınızın marka ve modeli nedir, işlemcinizin hızı tam olarak ne kadar gibi sorularınıza cevap verebilen bir uygulamadır. Bu bağımsız uygulama tam bir sistem analizi yapar ve bilgisayarınızdaki tüm bileşen ve aygıtlar hakkında ayrıntılı bir rapor sunar.

Auslogics System Information, sisteminiz hakkında detaylı bilgiler gösteren ücretsiz bir programdır. Auslogics System Information donanım bilgileri, işletim sistemi detayları, ekran kartı bilgileri, çalışan süreçler ve diğer bilgileri gösterir. 

Donanım Bilgisi Veren Siteler

Bilgisayar donanımı, bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır. Bu parçalar, kişisel bilgisayarlar, otomobiller, çamaşır makinesi ve benzeri elektrikli ev eşyaları veya çeşitli sanayi uygulamaları gibi biçok alanda kullanılır.

Donanım örnekleri arasında kasa, monitör, klavye, mouse, yazıcı, hoparlör, mikrofon, RAM, ekran kartı, bağlantı kabloları, işlemci, anakart gibi bilgisayar elemanları yer alır.


Aşağıdaki sitelerden donanım hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

http://www.chip.com.tr/
http://www.donanimhaber.com/
http://www.teknohaber.com/ 
https://www.technopat.net/
https://thgtr.com/ 
http://www.pckolog.com.tr/
http://www.tomshardware.com/
http://shiftdelete.net/
http://computer.howstuffworks.com/
http://www.hardwaremania.com/

24 Eylül 2016 Cumartesi

Byte'ın Katları


1 Byte = 8 Bit
1 Kilobyte = 103 = 1024 Byte = 213 Bit
1 Megabyte = 106 = 1.048.576 Byte = 223 Bit
1 Gigabyte = 109 = 1.073.741.824 Byte = 233 Bit
1 Terabyte = 1012 = 1.099.511.627.776 Byte = 243 Bit
1 Petabyte = 1015 Byte = 253 Bit
1 Eksabyte = 1018 Byte = 263 Bit
1 Zettabyte = 1021 Byte = 273 Bit
1 Yottabyte = 1024 Byte = 283 Bit
1 Brontobyte = 1027 Byte = 293 Bit
1 Geopbyte = 1030 Byte = 2103 Bit
1 Saganbyte = 1033 Byte = 2113 Bit
1 Jotabyte = 1036 Byte = 2123 Bit
1 Pijabyte = 1039 Byte = 2133 Bit
1 Alphabyte = 1042 Byte = 2143 Bit
1 Kryatbyte = 1045 Byte = 2153 Bit
1 Amosbyte = 1048 Byte = 2163 Bit
1 Pectrolbyte = 1051 Byte = 2173 Bit
1 Bolgerbyte = 1054 Byte = 2183 Bit
1 Sambobyte= 1057 Byte = 2193 Bit
1 Quesabyte = 1060 Byte = 2203 Bit
1 Kinsabyte = 1063 Byte = 2213 Bit
1 Rutherbyte = 1069 Byte = 2223 Bit
1 Dubnibyte =  1072 Byte =2233 Bit
1 Seaborgbyte = 1075 Byte = 2243 Bit
1 Bohrbyte = 1078 Byte = 2253 Bit
1 Hassiubyte = 1081 Byte = 2263 Bit
1 Meitnerbyte = 1084 Byte = 2273 Bit
1 Darmstadbyte = 1087 Byte = 2283 Bit
1 Roentbyte = 1090 Byte = 2293 Bit

Bilgisayarla İlgili Bazı Terimler


Bilgisayar: Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir.

Binary: İkili sayı sistemi.

Bit: 0 ve 1 rakamlarından oluşan en küçük sayısal birim.

Boolean: Mantık, matematik ve bilgisayar biliminde değeri doğru ya da yanlış olabilecek bir değişken türüdür. Bu değer, bazen 0 veya 1 şeklinde de ifade edilir.

Byte:  Elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen bilgilerin türünden bağımsız bir bellek ölçüm birimi.

CISC (Complex Instruction Set Computer): Bilgisayarın işlemcisinin komutlarının tipini ifade eder. Komutları karmaşık olan bir işlemci de her komutun işlemci tarafından decode edilmesi uzun sürer ve devrenin bu biçimi silikon üzerinde de fazladan yer kaplar.

Compiler(Derleyici): Bir programlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka bir dile (genellikle makine koduna) çeviren yazılım.

Flop: Kayan nokta hesaplamaları, bilimsel hsaplamalar gibi ağır alanlarda bilgisayarın performansını ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir.

Hertz: Saniye başına düşen devir sayısını ifade eder.

IDE (Integrated Development Enviroment): Yazılımcılar için derleme ve diğer işlemleri gerçekleştiren programlar geliştirilmiştir. Bu tür programlara genel olarak tümleşik geliştirme ortamı (IDE) adı verilmektedir.

Interpreter (Yorumlayıcı): Kodun her satırını tek tek okuyan ve uygulayan programlara denir.

Linker (Bağlayıcı): Bir derleyici tarafından üretilmiş olan kodları bağlayarak işletim sisteminin çalıştırabileceği tek bir kod üreten programdır.

MHz (MegaHertz): Değeri bir milyon hertz olan frekans birimidir.

RISC (Reduced instruction set computing): RISC işlemciler daha kısa ve daha basit komut setlerine sahip işlemcilerdir. Çalışma hızı CISC işlemcilerden daha hızlıdır.

Text Editor: Metin düzenleyici.Text dosyası oluşturmaya ya da düzenlemeye yarayan yazılımların genel adidir.

Transistör: Transistör girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır.