24 Eylül 2016 Cumartesi

Bilgisayarla İlgili Bazı Terimler


Bilgisayar: Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir.

Binary: İkili sayı sistemi.

Bit: 0 ve 1 rakamlarından oluşan en küçük sayısal birim.

Boolean: Mantık, matematik ve bilgisayar biliminde değeri doğru ya da yanlış olabilecek bir değişken türüdür. Bu değer, bazen 0 veya 1 şeklinde de ifade edilir.

Byte:  Elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen bilgilerin türünden bağımsız bir bellek ölçüm birimi.

CISC (Complex Instruction Set Computer): Bilgisayarın işlemcisinin komutlarının tipini ifade eder. Komutları karmaşık olan bir işlemci de her komutun işlemci tarafından decode edilmesi uzun sürer ve devrenin bu biçimi silikon üzerinde de fazladan yer kaplar.

Compiler(Derleyici): Bir programlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka bir dile (genellikle makine koduna) çeviren yazılım.

Flop: Kayan nokta hesaplamaları, bilimsel hsaplamalar gibi ağır alanlarda bilgisayarın performansını ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir.

Hertz: Saniye başına düşen devir sayısını ifade eder.

IDE (Integrated Development Enviroment): Yazılımcılar için derleme ve diğer işlemleri gerçekleştiren programlar geliştirilmiştir. Bu tür programlara genel olarak tümleşik geliştirme ortamı (IDE) adı verilmektedir.

Interpreter (Yorumlayıcı): Kodun her satırını tek tek okuyan ve uygulayan programlara denir.

Linker (Bağlayıcı): Bir derleyici tarafından üretilmiş olan kodları bağlayarak işletim sisteminin çalıştırabileceği tek bir kod üreten programdır.

MHz (MegaHertz): Değeri bir milyon hertz olan frekans birimidir.

RISC (Reduced instruction set computing): RISC işlemciler daha kısa ve daha basit komut setlerine sahip işlemcilerdir. Çalışma hızı CISC işlemcilerden daha hızlıdır.

Text Editor: Metin düzenleyici.Text dosyası oluşturmaya ya da düzenlemeye yarayan yazılımların genel adidir.

Transistör: Transistör girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder