25 Eylül 2016 Pazar

Bilgisayarın Çalışma Mantığı

Bilgisayar bir işi 3 aşamada gerçekleştirir.
  1. Bilgi girişi
  2. Bilginin işlenmesi
  3. Bilgi çıkışı
Bilgi girişi, bilginin işlenmesi ve bilgi çıkışı sırasında kullanılan bilgisayar parçalarını yaptıkları işe göre 5 gruba ayırabiliriz.
  1. Girdi Üniteleri: Bilgilerin bilgisayara aktarılmasını sağlar. (Klavye, fare, tarayıcı, kamera, mikrofon)
  2. Merkezi İşlem Birimi: Veriyi işlemeyi sağlar. (İşlemci)
  3. Çıktı Üniteleri: İşlemcinin çıkan sonuçları dışarı aktarabilmesi sağlar. (Monitör, yazıcı, sürücüler, hoparlör)
  4. Hafıza Birimi: Bilgisayar tarafından işlenecek bilgileri, programları depolamayı sağlar. (Ram Bellek, sabit disk, CD, DVD)
  5. Veriyolu: Bilgisayarda, bir birimden diğerine veri aktarmak için veriyolları kullanılır.(Klavyeden basılan bir tuşun bilgisi işlemciye veriyolu vasıtasıyla iletilir.)
Bigilerin alınması,işlenmesi ve çıktı olarak istenilen yere gönderilmesi işlemcinin yönetiminde gerçekleşir. İşlemciyi yöneten şey ise programdaki komutlardır. Bu komutlar 0 ve 1 'lerden oluşmuş sayı dizileridir. Her bir komutun işlemcide yaptığı bir iş vardır. Ve bu 0-1'ler bizim istediğimiz sırada çalıştırıldığında bir işi gerçekleştirir. Bu komutların bütününe ise program, yazılım deriz. Yazılım bilgisayarda bir işi yapan komutlar bütünüdür. Biz bir yazılımı bilgisayardaki simgesine tıklayarak çalıştırdığımızda aslında yaptığımız şey yazılımın içindeki kodları hafızaya yüklemektir. Bu yüklenen kodlar ise sırası geldiğinde çalışarak programı yürütürler ve program ne için tasarlanmışsa o işi yaparlar. Örneğin bilgisayarda müzik dinlemek, oyun oynamak, v.s.

Kullanıcı bilgisayarın açma düğmesine bastıktan sonra, güç kaynağı sisteme güç vererek çalışmayı başlatır. Bilgisayar, işletim sistemini yüklemenin güvenli olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler yapar. BIOS, tamam sinyalini gönderdikten sonra, işletim sistemi bir önyükleyici tarafından hafızaya yüklenir. Bu aşamadan sonra, işletim sistemi yüklemenin geri kalan kısmının kontrolünü alarak 6 farklı kategoriden oluşan gerekli öğeleri yükler: işlemci, hafıza, aygıt, depolama, uygulama arayüzü ve kullanıcı arayüzü.
İşlemci yönetim birimi CPU yu kontrol ederek kendisine gönderilen ilk işlemlerin yapılmasını sağlar. Bazı veri paketleri çok büyük olabilir, bu yüzden; işletim sistemi, işlemci ye göndermeden önce bu verileri daha küçük yönetilebilir parçalara ayırır. Hafıza yönetimi , RAM e gönderilen ve alınan veriyi kontrol eden birimdir. Ayrıca, gereken sanal bellek ihtiyacını da hesaplar. Aygıt yönetimi, cihazların ve onlarla ilgili olan gerekli sürücülerin yüklenmesini sağlar. Depolama yönetimi ise, hard disk ile bağlantı kuarark yeni veriler için mevcut boş olanı hesaplar.
İşletim sistemi, yazılım programları ve bilgisayar arasındaki teması sağlayarak, işlemlerin yerine getirilmesi için kullanıcıya arayüz sağlayan bir yazılım gibi çalışır. Diğer işlemlerin yanında, kullanıcı arayüzü görevi oldukça basit kalır, ancak, kullanıcı ve bilgisayar arasındaki iletişimi sağlar. Bütün bunlar yüklendikten ve doğru olarak gerçekleştirildikten sonra, işletim sistemi; periyodik olarak kendi görevlerini göndererek bilgisyarın çalışır vaziyette kalmasını sağlar.

Aşağıdaki videoları seyrederek bilgisayarın nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilirsiniz.

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder